Complex use perspectives of Camelina silvestris L
- Authors: Pavlenko KS1, Pavlenko KS1
-
Affiliations:
- Issue: Vol 13, No 1-2 (2013)
- Pages: 202-204
- Section: Articles
- URL: https://aspvestnik.ru/2410-3764/article/view/24804
- DOI: https://doi.org/10.17816/2072-2354.2013.0.1-2.202-204
- ID: 24804
Cite item
Full Text
Abstract
The optimum extraction conditions of Camelina silvestris L. seeds were studied. The method of quantitative determination of flavonoids in the Camelina silvestris L. seeds was developed. For the first time from the Camelina silvestris L. seeds there was isolated 3-O-rutinoside of the isorhamnetin (narcissin). By having used of gas сhromatography there was studied fatty acid composition of fatty oil of Camelina silvestris L. seeds, cultivated in the Samara region. The dominant fatty acids, namely linolenic (30.7%), linoleic (20.6%), oleinic acid (17.6%) were identified. For the first time in the fatty oil of Camelina silvestris L. seeds there were found eicosadienic, docosadienic and selaсhoevic acids.
Keywords
Full Text
Перспективы комплексного использования рыжика озимого (Camelina silvestris L.)×
References
- Киселева Т.Л., Карпеев А.А., Смирнова Ю.А., Амалицкий В.В., Сафонов В.П., Цветаева Е.В., Блинков И.Л., Коган Л.И., Чепков В.Н., Дронова М.А. Лечебные свойства пищевых растений // Под общей ред. проф. Т.Л. Киселевой. – М.: Изд-во ФНКЭЦ ТМДЛ Росздрава, 2007. 533 с.
- Куркин В.А. Фармакогнозия: учебник для студентов фармацевтических вузов (факультетов) – 2-е изд., перераб. и доп. – Самара: «Офорт»; ГОУ ВПО «СамГМУ Росздрава», 2007. 1239
- Куркин В.А. Основы фитотерапии: Учебное пособие для студентов фармацевтических вузов. – Самара: ООО «Офорт», ГОУ ВПО «СамГМУ» Росздрава», 2009. - 963 с.
- Орловская Т.В., Гаврилин М.В., Челомбитько В.А. Новый взгляд на пищевые растения как на перспективные источники лекарственных средств. - Пятигорск, 2011. - 240 с.
- Сизова, Н.В. Жирно-кислотный состав масла Camelina sativa (L.) GRANTZ и выбор оптимального антиоксиданта / Н.В. Сизова И.В. Пикулева, Т.М. Чикунова / / Химия растительного сырья. 2003. - № 3. - С. 27-31.
- Прахова Т.Я., Зеленина О.Н., Качественная характеристика масло семян рыжика озимого//Нива Поволжья. - 2009. - №3. - С. 18 - 19.
- ГОСТ Р 51486-99. Масла растительные и жиры животные. Получение метиловых эфиров жирных кислот. – С. 172 – 174.